Tři nové knihy ze světa Harryho Pottera

Na Pottermore vyjdou tři nové e-knihy ze světa Harryho Pottera už 6. září. Na co se můžeme těšit?

Web Pottermore.com oznámil 17. srpna 2016 vydání série Pottermore Presents čítající tři elektronické knihy: Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide, Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists, a Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies.

Všechny tři “svazky” jsou sbírkami článků již publikovaných na Pottermore, poslední dva jmenované navíc obsahují i nové texty, které byly pro Pottermore napsány, ale k jejich vydání zatím nedošlo.

“Bylo to skvělé editorské cvičení,” prozradila Anna Rafferty, kreativní ředitelka Pottermore. “Pročetli jsme se celým archivem, vzali kousky z tvorby J. K. Rowlingové i našeho redaktorského týmu, všechno to sesypali dohromady – od neodolatelných maličkých útržků kouzelnického folklóru až po delší vyprávění o postavách a magických jevech – a různé tématické hromádky této všehochuti už se nám začínaly rýsovat v hlavě.”

Dále Anna vysvětluje, že při tvorbě knih nechtěli obsah černobíle rozdělit na “to dobré” a “to zlé”. “Raději jsme prozkoumávali odstíny šedi a sbírali příběhy o politice a moci nebo každodenním hrdinství. Je to velká radost, pracovat s kouzelnickým světem J. K. Rowlingové v celé jeho bohatosti: hrdinové mají skryté slabosti, touha po moci zláká i tu nejčistší z duší a některé magické útrapy, jako lykantropie, se zdá téměř nemožné snášet.”

Posbírat texty z Pottermore a sesypat je do třech hezky ilustrovaných tematických kolekcí určitě nebude k zahození. Už jen proto, že čtení bude příjemnější a možná nalákají i ty, kterým se nechtělo proklikávat čím dál záhadnějšími pottermorskými weby. Všechny tři tituly vypadají slibně:

 

Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide (Bradavice: Neúplný a nespolehlivý průvodce)
“Vrhá se do všech zákoutí a skulinek naší milované kouzelnické školy a odhaluje vše od detailů ze života bradavických duchů po to, co se stane, když se Moudrý klobouk nedokáže rozhodnout pro jedinou kolej.”

Short Stories from Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists (Povídky z Bradavic o moci, politice a otravných strašidlech)
“Zkoumá temnější kořeny kouzelnického světa. Dozvíte se více o nesnázích, jimž čelilo Ministerstvo kouzel, o hrůzách azkabanského vězení a vychutnáte si zbrusu nový příběh J. K. Rowlingové o Horáciu Křiklanovi.”

Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies (Povídky z Bradavic o hrdinství, útrapách a nebezpečných koníčcích)
“Pottermore vzdává hold osobitému učitelskému sboru bradavické školy. Objevte ještě více o učiteli Péče o kouzelné tvory Silvaniu Kettleburnovi, stejně jako nový kousek příběhu Minervy McGonagallové a jejím zapojení do druhé kouzelnické války.”

Úryvek z knihy

Úryvek z knihy Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies (zdroj)

E-knihy je nyní možné si předobjednat v několika internetových obchodech (seznam s odkazy zde). Běžný e-book v nyní probíhajícím předprodeji stojí necelé 3 dolary (kolem 70 Kč). Verze pro Kindle je o něco dražší, za to ji lze na Amazonu sehnat i v německém, španělském a italském překladu.

Po české verzi zatím ani stopy. Nebudeme předstírat, že nám to tady na Česky z Pottermore nějak moc vadí :D. Pokud je skutečně většina série Pottermore Presents poskládaná ze známých článků z Pottermore, většinu jejího obsahu už u nás přeloženou najdete. I když určitě ne tak pěkně seřazenou a barevnou :).

Milí čtenáři, co vy na to? Koupíte si e-knihy? Nebo budete raději čekat, až nové příběhy někde prosáknou?

Těšte se na září a užívejte léta!

Merlin s Vámi

Vaše Teki

Zdroje informací pro tento článek:

How Pottermore concocted Pottermore Presents. Pottermore.com [online]. [cit. 2016-08-21]. Dostupné z: https://www.pottermore.com/news/how-pottermore-concocted-pottermore-presents

Introducing Pottermore Presents: an eBook series from the Pottermore archives. Pottermore.com [online]. [cit. 2016-08-21]. Dostupné z: https://www.pottermore.com/news/pottermore-presents-ebook-series-published-september

Podobné články

14 komentářů k Tři nové knihy ze světa Harryho Pottera

  • Ambo

    Hm! To pitomé Pottermore mi leze krkem čím dál tím víc…
    Nu což, podle mého je to dost postradatelný kousek od J.K.R. a nevidím jediný důvod k tomu, aby se toto vydalo (nehledě na to, že je to e-book). Vždyť je to totální zbytečnost, jsou tam jenom sesbírané články z celého Pottermore… Jediné, co mě zaujalo, je, “Co dělá Moudrý klobouk když se nemůže rozhodnout pro jedinou kolej.” Pevně doufám, že se tento článek tady brzy objeví (tedy, samozřejmě, pokud se to již na Pottermore objevilo).
    A když už, alespoň by to mohli přeložit do té češtiny…

    • Teki

      Ahoj Ambo, mě se to zas tak zbytečné nezdá. Pročítání Pottermore webu je, myslím, činnost, které jsou schopní jen opravdoví fanoušci, kdežto taková kniha osloví i vlažnější sympatizátory. Články v ní totiž chaoticky nepoletují ve webovém vzduchoprázdnu, ale logicky a tematicky na sebe navazují.

      Několikrát se mi stalo, že jsem na nějakého ze svých do Pottera ne tak zažraných kamarádů vybalila nějakou informaci z Pottermore a ona ho zaujala a říkal “Wow, to je dobrý, odkud to víš?” Ale když se dozvěděl, že by to musel někde lovit z flashové klikačky (staré Pottermore) nebo z nepřehledného webu (nové Pottermore), jeho zájem dost pohasl. Tyhle knížky by mohly být dobrým řešením.

      Takže to beru tak, že mě je celkem jedno, že to vyjde, a někomu to může být k užitku, což je super. Jediné, čeho se trochu děsím, je, že to jednou vyjde v češtině a všechna naše práce bude kompletně v háji 😀 No, necháme se překvapit…

      • Hesiona

        Další ždímání Harryho Pottera. Fakt jsem si myslela, že tom autorka dokáže odolat… 🙁

        Myslím, že se nemusíme bát konkurence případného českého překladu. E-kniha si s vámi nepopovídá, pořád bude potřeba potterovské sletiště 🙂

        • Teki

          Co se ždímání týče, osobně mám větší strach z Cursed Child. Ještě jsem to nečetla, ale slyším o tom znepokojivé zkazky a taky mi není zrovna po chuti, že je to celé o Potterových dětech. Spíš bych uvítala, kdyby J. K. rozšířila příběh nějaké z vedlejších postav. No, snad je ten muzikál dobrej…

          • Hesiona

            Knihkupectví Dobrovský nabízí k Prokletému dítěti verneovku zdarma. Tak nevím, čeho se potřebují zbavit…

          • Myslím, že se tolik bát nemusíš. Knížku jsem přečetl už před měsícem a už se mi trochu rozležela v hlavě. Musím říct, že na mě knížka působí trochu jako nějaká fan-fiction, jakoby se nějaký fanoušek rozhodl, že se pokusí napsat vlastní pokračování. Určitě to není zas tak velká hrůza, berte to tak, že děj byl vytvořen primárně jako divadelní představení, takže knížka může působit docela chudě. Je to drama, takže chybí nějaký podrobnější popis děje a to určitě knížce ubírá na kvalitě. Oproti Harry Potterovi tak působí jako chudý a ne až tak dokonalý příbuzný.
            Já osobně musím říct, že i kdyby místo děje byl postup jak uvařit čaj, tak by se mi to stejně líbilo. Je to prostě Harry Potter a já jsem rád za každý nový příběh, i přesto že kvalita oproti předchozím dílům je o poznání horší. Mám výhrady k ději, je to moc překombinované, hraje se až trochu moc na nostalgii a to odhalení na konci autorům asi nikdy neodpustím. Ten kdo už četl ví na co narážím. Podle mě tím úplně zkazili celou postavu, ale to si necháme na později až i ostatní dočtou.
            Suma sumárum jako divadelní představení to musí být skvělé a rád bych i viděl, ale jako samostatná kniha to bohužel není ono. Na druhou stranu je v knížce dost scén, které jsou podle mě úplně dokonalé a je radost je číst. Vztah Harry -Albus je docela netradičně popsaný a určité patří k tomu lepšímu, co kniha může nabídnout.
            Doufám, že jsem se dokázal vyhnout všem spoilerům a už se těším, až si všechno pořádně rozebereme.

          • Piskor

            Plně souhlasím s Tulkasem. Cítím to stejně 🙂

          • Teki

            Taky jsem už knížku rozečetla. Jsem někde v půlce druhé části. V podstatě s tebou souhlasím a už se těším, až se mi taky rozleží. Zatim se mi střídá stav, kdy se tomu směju, a stav, kdy brečim, protože mi dojde, že je to kánon 😀 Aspoň jsem ale přestala litovat, že Snape umřel, protože kdyby zůstal naživu, byl by hodnej a hrdej na to, že se malej Potter jmenuje po něm. Až to dočtu, půjdu mu zapálit svíčku společně si popláčem.

            Možná teď vznikne nějaká nová FF zkratka, jako je EWE (Epilogue? What Epilogue?). Něco jako HPATCCWHPATCC. Jo, prosím, ať ta zkratka vypadá takhle 😀

    • Ten článek, už tady je a jmenuje se Zapeklitci, ne?

  • Hesiona

    Mimochodem, proč se mi v Čerstvých příspěvcích neobjevují reakce z těchhle nových článků? 🙁

    • Teki

      Čerstvé příspěvky vytahují jenom replies z fóra, ne komentáře. Asi sem ty komentáře taky hodím..

  • Budou tady a přeloženè ?

    • Teki

      To ještě nevím. Už takhle v podstatě děláme protizákonnou věc a nejsem si jistá, jestli by už někomu doopravdy nevadilo, kydybychom přeložili a volně zpřístupnili dílo, za které se má platit. Zkusím si o tom zjistit víc 🙂 Přinejmenším určitě na Potter Wiki zjistím, jaké se v knížkách objevily novinky, a čtenáře informuju 🙂

      • Hm, narovinu přiznávám, že sice anglicky zvládnu, ale nebaví mě to tak a navíc u ebooku nevydržím nijak dlouho…a ano byla bych i ochotná si připlatit za českou verzi, pokud by byla povolená

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *