Vítej v Mrzimoru!

Gratuluji! Jsem prefekt Gabriel Truman a s potěšením tě vítám v Mrzimorské koleji. Ve znaku máme jezevce, zvíře, které lidé často podceňují, protože je klidné a tiché, pokud na ně nikdo neútočí. Jakmile je však vyprovokováno, dokáže bojovat s tvory mnohem většími, než je samo, například s vlky. Naše erbovní barvy jsou žlutá a černá a společenskou místnost máme v prvním podzemním patře, v téže chodbě jako kuchyně.

Je tu několik věcí, které bys měl o mrzimorské koleji vědět. V první řadě se pojďme vypořádat s věčným mýtem, jenž o ní koluje, a to sice, že Mrzimorští jsou ze všech nejméně chytří. CHYBA. Mrzimor je zcela jistě tou nejméně vychloubačnou kolejí, ale vzešlo z ní stejné množství skvělých čarodějek a kouzelníků, jako z kterékoli jiné. Chceš důkaz? Najdi si něco o Groganu Stumpovi, jednom z nejproslulejších ministrů kouzel všech dob. Byl z Mrzimoru – stejně jako úspěšní ministři Artemesia Lufkinová a Dugald McPhail. Nezapomínejme na Mloka Scamandera, světově uznávaného odborníka na kouzelné tvory, Bridget Wenlockovou, slavnou expertku na věštění z čísel ze třináctého století, která jako první odhalila magické vlastnosti čísla sedm, a Hengista Zálesáka, který založil čistě kouzelnickou vesnici Prasinky, která leží blízko bradavické školy. Ti všichni byli Mrzimorští.

Jak vidíš, mocných a odvážných čarodějek a kouzelníků pocházejících z naší koleje je víc než dost, protože však necítíme potřebu to vykřičet do světa, nedostává se nám takového uznání, jaké bychom si zasloužili. Především Havraspárští jsou ti, kdo předpokládají, že každý výjimečný a úspěšný kouzelník musel studovat v jejich koleji. Ve třetím ročníku jsem se dostal do velkých potíží, když jsem vyzval na souboj havraspárského prefekta, který trval na tom, že Bridget Wenlocková patřila do jejich koleje a ne do té mojí. Měl jsem dostat týden školního trestu, ale profesorka Prýtová mi ho prominula a propustila mě s varováním a krabicí kokosové zmrzliny.

Mrzimorští jsou spolehliví a poctiví. Nemáme sice plnou pusu siláckých řečí, ale do cesty se nám stavte jen na vlastní nebezpečí, stejně jako naše erbovní zvíře, jezevec, budeme totiž chránit sami sebe a své přátele i rodiny před každým, kdo se pokusí nás ohrozit. Nikdo nám strach nenažene.

Je ovšem pravda, že v určité oblasti Mrzimor nedostatky má. Ze všech Bradavických kolejí dal vzejít nejmenšímu počtu černokněžníků. Jistě, čekal bys, že to bude zmijozelská kolej, která chrlí jednoho vyvrhele za druhým, už jen protože nikdy neslyšeli o férové hře a kdykoli dají přednost podvádění před poctivou prací, i Nebelvír (se kterým vycházíme nejlépe) však vypustil do kouzelnického světa několik prohnaných individuí.

Co bys ještě měl vědět? Á, jistě, vchod do naší společenské místnosti je ukrytý v hromadě velkých sudů v rohu po pravé straně chodby vedoucí ke kuchyni. Zaklepej na druhý sud odspoda, prostřední z druhé řady, v rytmu “Helgy Mrzimorské” a víko se odklopí. Jsme jediná kolej v Bradavicích, která má navíc odpuzovací zařízení proti možným vetřelcům. Pokud někdo zaklepe na špatné víko, nebo pokud nemá ťukání správný rytmus, je dotyčný ihned zmáčen sprškou octa.

Nejspíš uslyšíš ostatní koleje, jak se vychloubají se svým bezpečnostním opatřením, pravdou však je, že za posledních více než tisíc let neviděl Mrzimorskou společenskou místnost ani ložnice nikdo cizí. Stejně jako jezevci přesně víme, jak se nejlépe schovat – a jak se bránit.

Jakmile otevřeš sud, protáhni se dovnitř a pokračuj úzkou chodbičkou, dokud se nevynoříš v té nejútulnější společenské místnosti ze všech. Je kruhová, laděná do zemitých barev a s nízkým stropem, vždy vypadá prozářená sluncem a z jejích kruhových oken je vidět na ševelící trávu a pampelišky.

V místnosti je mnoho předmětů z leštěné mědi a velké množství rostlin, které buď visí od stropu nebo stojí na okenních římsách. Ředitelka naší koleje, profesorka Pomona Prýtová, vyučuje bylinkářství a zdobí pokoj těmi nejpozoruhodnějšími exempláři (některé z nich dokonce tančí a mluví), což je jeden z důvodů, proč jsou Mrzimorští často v bylinkářství velmi dobří. Naše neobyčejně silně vycpaná křesla jsou potažena černě a žlutě a do ložnic se vstupuje kruhovými dveřmi ve stěnách místnosti. Měděné lampy vrhají příjemně teplé světlo na postele s nebesy, na kterých leží přikrývky sešité z různobarevných kousků, a na stěnách visí ohřívače, pro případ, že by ti byla zima na nohy.

Duch naší koleje je ten ze všech nejpřívětivější – Tlustý mnich. Poznáš ho velice snadno: je korpulentní a nosí řeholnické roucho. Velmi rád ti pomůže, když se ztratíš, nebo se dostaneš do jakýchkoliv jiných potíží.

Myslím, že je to skoro všechno. Musím říct, že plně doufám, že je někdo z vašeho ročníku dobrý ve famfrpálu. V turnaji si poslední dobou Mrzimor nevede zrovna tak dobře, jak bych chtěl.

Mělo by se ti spát příjemně. Jsme tady dole dobře chráněni před bouřemi a větrem a nikdy nemíváme takové neklidné noci, jaké můžeš zažít ve věžích.

A ještě jednou – gratuluji, stal ses členem té nejpřátelštější, nejslušnější a nejhouževnatější koleje ze všech.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
http://www.pottermore.com/en/book1/chapter7/moment3
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Tutanchanup

Podobné články

55 komentářů k Vítej v Mrzimoru!

  • Moc pěkný překlad. Jen poznámečka: Nepřekládá se Newt Scamander jako Mlok Scamander?

  • Parádní překlad, taky mám malou poznámku: Hengist of Woodcroft se do češtiny překládá jako Hengist Zálesák.

  • Teki

    No jo, je to tak. Díky, jde se opravovat.

  • Moc se mi líbí, jak krásně překládáte. Snad se vám v tom někdy vyrovnám 🙂 jinak: možná se Mrzimor konečně zbaví těch fámů, že tam chodí samý trumberové 🙂

  • Někteří si přáli, abych napsala něco o Mrzimoru a tak píšu:-) Mám radost, že někoho zajímá i náš Mrzimor 🙂 No, kompletně popisovat společenskou místnost nebudu, protože to už za mě udělal náš prefekt Gabriel (udělal to moc hezky, můžeš si to přečíst v kolejním dopisu).
    Společenskou místnost máme plnou květin (profesorka Prýtová nás zásobuje slušně), to už Gabriel napsal. Co ale nenapsal je fakt, že profesorka Prýtová má trošku zkreslený pohled na všechny rostliny a tak je pro ni i Ďáblovo osidlo krásnou a milou kytičkou. Tak se stane, že nám do společenské místnosti občas nacpe nějaké sazeničky něčeho, co nikdo nedokáže identifikovat, a my pak před tím musíme schovávat učebnice, brky, boty i všechno ostatní. Když to neuděláme, přijdeme o to. Profesorka Prýtová pak situaci komentuje tak, že “měla chudinka asi hlad”. Pravdou ale je, že se žádná kytka nikdy nepokusila pustit přímo do studentů a tak jejich přítomnost většinou dobře zvládáme.
    Co se týká ruchů zvenčí, tak se našinec sice nepotýká s přicuclou rybou, zato se nám však nejednou naskytne pohled na několik párů nohou, které přeběhnou kolem našich oken (ty jsou totiž na úrovni země). Nikdo k nám samozřejmě nevidí, to dá rozum, my ale vidíme je, takže nás to při studiu taky občas dost pěkně štve. Taky se někdy stane, že napadne v zimě tolik sněhu, že je ve společenské místnosti tma jak v pytli. Naštěstí máme velice aktivního školníka, takže než se vrátíme z vyučování, je už sníh od našich oken odházen 🙂
    A teď k jedné z pozitivních stránek. Jsme vedle kuchyně! Máš po večeři stále hlad? Skoč si do kuchyně! Přepadne tě vprostřed noci chuť na něco sladkého? Skoč si do kuchyně! Nudíš se? Skoči si do kuchyně! (skřítci jsou zábavní) Můžeš si být stoprocentně jistý, že tě nikdo nevyhmátne, sem v noci nikdo nechodí;-)
    Jinak, není u nás zima ani vedro, ale vždy akorát. Podhoubí ani hlína u nás nečpí (jak si některé nejmenované koleje myslí). Nikde nic nevlhne ani neplesnivý. Prostě útulná jezevčí nora 🙂

  • Hesiona

    Moc pěkný průvodce, všichni Mrzimorští jsou ti jistě vděčni. I Nymphadoře by se to líbilo, svoji kolej milovala, i když jinak žlutou barvu dvakrát nemusela 🙂

  • Hezké O:-) A díky ~8-)

  • Havraspárští! Napište nám taky něco o své společenské místnosti:-) Nebelvírští můžete taky, i když tu asi většina z nás už zná (i když fotostřípků ze zákulisí není nikdy dost:-)

    • Hesiona

      Dodám jen tolik, že prvního půl roku jsem havraspárskou věž nenáviděla. Těch schodů, toho běhání dolů a nahoru, a když tam člověk bez dechu dorazil, ještě aby řešil podivné nápady bronzového klepadla. Tahala jsem všechny věci celý den s sebou, jen abych se tam přes den nemusela vracet.
      Na ten vítr ve výšce jsem si taky musela zvykat. Mám sice ráda vzdušné prostory a doma na noc vždycky otevírám okno, ale taky mám ráda ticho…

      Společenská místnost může připadat někomu strohá, ale to jen ten první den, než se všichni zabydlí. Během pár dní na policích přibudou další stohy knížek, stolky se zaplní časopisy, na pohovkách se věčně povalují něčí zapomenutá skripta nebo poznámky z hodiny.

      Psací stůl na západní straně (tam je nejdéle světlo) už tradičně patří redakci kolejního listu “The Eagle’s Eye”, do kterého můžou studenti přispívat podle své libosti. Vychází vždy jedenáctý den v měsíci.

      Ve společenské místnosti je vždycky dost prostoru pro to, aby vznikl nějaký diskusní kroužek, protože Havraspárští rádi vedou debaty a urputně hájí svoje stanoviska (ke rvačce zatím došlo pouze jednou, a to, když se dvojčata Drebbinských nedokázala dohodnout, kdo z nich by se měl v novém školním roce stát šéfredaktorem Orlího oka.)

      Připomenu ještě, že každý lichý čtvrtek v měsíci se obsah jednotlivých polic z nějakého důvodu promíchá, takže se nedoporučuje nechávat tam nic, o co člověk nechce přijít. Omluvu, že se vám esej o přemnožení karkulinek v západním Walesu přes noc záhadně vypařila, vám v hodině Obrany proti černé magii nikdo neuzná.

  • Hesiona

    Teď si uvědomuju, že píšu k nesprávné koleji. Tak znovu, snad to tady někdo smaže… 🙂

  • Ahoj. Vyšel mi také Mrzimor a jsem za to nadmíru šťastná. Chtěla jsem se jen zeptet co to obnáší. Děkuji.

  • 😀

    • Ambo

      Buď sama sebou a nedělej své koleji příliž velkou hanbu 😀

      • Aurora

        Promluvil ten, co si pořádá večírky po celém hradu 😀 Z toho testu, pokud jsi ho vyplnila co nejpravdivěji, vyplývá, co jsi více méně za povahu, a být zařazen do Mrzimoru ti je ke cti 🙂

        • Ambo

          Pfff, řekla ta, co “omylem” řekla před Kratiknotem, že havraspárští jsou nudní šprti -,- Nechtělas by sis zopakovat to měsíční škubání Peříčkovce? 😀

          • Ambo

            …a ty večírky, mno, alespoň se člověk dobře baví 🙂 Ještě jsem nepropadl na úroveň Percyho Weasleyho-Hesiony. 😀 (Hes, nic si neslyšela!)

          • Aurora

            to vůbec nebylo omylem 😀

  • Hesiona

    Hes slyší vždycky všechno, Ambo. Sejdeme se po večeři v kuchyni, bude potřeba poumývat pár talířů.

    • Ambo

      U Merlina kterej troll jí to zas vykecal 😀 !! Ehm.. Auro..? 😀

      • Hesiona

        Jenom moták by si mohl myslet, že Hesinka potřebuje ponižující donášení od studentů, aby se dozvěděla, co se v jejím hájemství peče. 😉

        • Ambo

          Už mlčim. Ne kecám, neumím si představit, že bych mlčel 😀 Jenom hlupák by ti řek, že za tvými zády ti každej říká Hesioňák-prefekťák. 😀

          • Ambo

            Chraň mě Merlin co sem to zas řek! 😀 A tu přezdívku jsem ti určitě já nedal…to Aura 😉

      • Aurora

        sprosťáku, já vždycky držím jazyk za zuby! To ty nikdy neudržíš pusu zavřenou. Co na šedé kůře mozkové, to na jazyku, že jo, Ambo 😀

    • Aurora

      Hele, Hesi, je sice z tvé koleje, ale i přes to ( a nebo možná právě proto) bys na něj měla být přísnější!!! Já navrhuji trest, kterým obdařil profesor Snape Ronalda Weasleyho. Ambo bude drhnou na ošetřovně bažanty. Bez kouzel 😀

      • Hesiona

        Hm, teď to vypadá, že ten dolní komentář patří tobě, Auro.
        No jen se neboj, až na něj příště narazím, půjde za trest vyvenčit Chloupka do Zakázaného lesa. 😉

        • Aurora

          😀 když bude Ambo drhnout bažanty, já klidně vyvenčím i Norberta . . . ehm . . . Norbertu 😀

  • Hesiona

    Budu muset požádat Nevilla o pár bylinek. Léčivý čaj ti na tu žvanitidu určitě udělá dobře 😛

  • Aurora

    Na tohle ještě žádnou rostlinu nevypěstovali. Tady pomůže jedině doživotní zámek na pusu, chirurgické odstranění hlasivek a nebo prostě vyříznutí jazyka 😀 Ambo, příteli, čemu dáváš přednost???? 😀

  • Aurora

    Takhle už jsem se dlouho nebavila. Díky, Hessionko, vymýšlet tresty pro Amba je lepší než povzbuzovací kouzla

  • Aurora

    Horší, sem tam jim ujede ruka a oni nemají kouzelnickou hůlu, aby to napravili… tak aby ti neufikli ještě něco dalšího 😀 Jsou to někdy nešikové, tihleti mudlové 😀

  • Aurora

    nejspíš nějak brutálně, těžko říct, zase až tak moc o tom nevím, ale je pravda, že ti mudlové umí být velice vynalézaví . . . všechny ty prostředky, aby se mohli dostat z jednoho místa na druhé například . . . jejich doktoři asi nebudou o moc lepší než třeba ve středověku kovář zubařem 😀

  • Hesiona

    Dobrou noc, mes amis. A nezapomeňte si na noc očarovat strop 😉

  • Aurora

    to je bezvadný nápad 😀 tak tedy dobrou noc, drazí spolužáci 😀

  • Martin

    Teď jsem si dělal kvíz na Pottermore a taky jsem z Mrzimoru, Hurááá 🙂

  • Musel jsem si ten kvíz udělat třikrát a pořád mi vychází 84% MRZIMOR!!! AHOJ SPOLUKOLEJNÍCI!!! ♡:P♥

  • Děkuji pěkně za překlad na pottermore sem si udělal test a mmrzimor. Sem rad za tuto kolej jen mi přijde jako by byly mrzimorští egoisti :/ má někdo zkušenosti?

    • Piskor

      Ahojky 🙂
      Egoisti? To mi teda vůbec nepřijde, spíš naopak…

    • Heggy

      Vítám tě v Mrzimoru!
      Egoisti? To né! Tady se jen náš prefekt snaží, aby i mrzimorští byli rádi za to v jaké jsou koleji.

  • Nejllepší je stejně Havraspár

  • Hledám nějaké lidi které zajímá tento svět jako mě. Ráda bych nějakou partu fakt dobrých lidí na pokec 😅 když tak napište jinak jsem taky v mrzimoru

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *