Neživí

Neživý je mrtvé tělo, které nějaký černokněžník znovu oživil kouzlem černé magie. Stává se hrůznou loutkou, kterou může zmíněný  černokněžník použít jako snadno nahraditelného služebníka. Nejzřetelnější známkou toho, že se člověk setkal s neživým a ne s  živou bytostí, jsou bílé, jakoby zamlžené oči.

Kouzla užívaná ke znovuoživení lidského těla jsou daleko složitější než ta, která slouží například k tomu, abyste přiměli neživé předměty létat. Neživý může být očarován, aby smrtelně napadal, pokud je vyrušen, aby zabil každého bez rozdílu, nebo aby pro svého pána prováděl nebezpečnou práci. Jeho omezení jsou však na první pohled zřejmá – nemá svůj vlastní rozum a vůli a nebude schopen si poradit, dostane-li se do nepředvídaných obtíží. Jako  bojovník nebo strážce, který nebere ohled na svou vlastní bezpečnost, se však dá mnohostranně využít.

Neživí, s nimiž se Harry a Brumbál setkávají v hlubinách jezera v knize Harry Potter a princ dvojí krve byli za života většinou potulní mudlové bez domova, které Voldemort za tímto účelem zavraždil, když se poprvé dostal k moci. Někteří však byli pozemskými ostatky čarodějů a čarodějek, kteří „zmizeli“ bez vysvětlení

Protože je chráněn černou magií na neomezenou dobu, může být neživý zničen pouze ohněm. Zatím totiž nebylo objeveno kouzlo, které by mrtvé tělo učinilo ohnivzdorným. Neživí jsou proto svým pánem očarováni tak, aby se vyhýbali plamenům.

Myšlenky J. K. Rowlingové:

(přeložila Tutanchanup)

Neživí mají mnoho společného se zombiemi, které jsou v Harryho světě zmíněny jako samostatná skupina. Měla jsem totiž několik dobrých důvodů, proč nenazývat strážce medailonkového viteálu ‘zombíky’. Tak za prvé, zombie nemají s Britským folklórem nic společného, objevují se v mýtech Haiti a částí Afriky. Ačkoliv se o nich bradavičtí studenti učí, asi by nečekali, že by je mohli jen tak vidět procházet se ulicemi Prasinek. Za druhé, ač jsou v tradici Vúdú zombie pouze pohyblivými mrtvolami, pověsti této blízké vyprávějí o kouzelnících, kteří využívají duše zombií nebo jejich části k tomu, aby z nich čerpali sílu. To se ovšem rozporovalo s mým příběhem o viteálech a já nechtěla ani v nejmenším naznačit, že by snad Voldemort využíval neživých nějak jinak než pouze jako ochrany svého viteálu. A nakonec, zombie byly v posledních padesáti letech zpodobněny ve filmech tolikrát, že se s nimi dnes táhne spoustu asociací, které mi nebyly k ničemu. Jsem součástí generace, jež vyrůstala na albu ‘Thriller’ – pro mě bude zombie navždycky představovat Micheala Jacksona v zářivě červené bundě.

Anglický název pro neživé – ‘inferi’, je hrou se slovem ‘inferus’, což v latině znamená “dolní” či “vespod” a jasně odkazuje na to, že neživý je méně než živý člověk. Slovo ‘Inferi’ samotné pak v latině znamená “podsvětí”.

 

 

Originální text od J.K. Rowlingové. Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/inferi

Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Teki

Podobné články

6 komentářů k Neživí

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *