/Článek pochází z rubriky Features na Pottermore.com. Jeho autorem není J. K. Rowlingová./

Priori incantatem: Historie význačných zmijozelských hůlek

O každém kouzelníkovi se můžete mnoho dozvědět z historie jeho hůlky. A občas se můžete také dozvědět hodně o hůlce podle jejího kouzelníka.

POZOR! V ZÁVĚRU BUDOU SPOILERY!!

Když se v závěru Ohnivého poháru jejich hůlky spojí, zjistí Harry o Voldemortovi něco děsivého: všechny staré kletby, které jeho hůlka vyvrhla, byly vraždy. Kouzlem, známým jako Priori Incantatem, dokáže jedna hůlka přinutit jinou, aby odhalila kouzla své minulosti. Ta Voldemortova měla jednoduchou historii: vytahoval ji, jen aby zabil co možná nejvíc lidí, podle všeho naprosto bez lítosti.

Když se podíváme na kouzelnickou historii jiných význačných čarodějů a čarodějek, dostane se nám zajímavého pohledu na jejich charakter, a v některých případech i na hůlku samotnou.

Vezměme například čtyři největší jména zmijozelské koleje, koleje, známé svojí mazaností a lstivostí, a podívejme se, co nám o nich řekne historie jejich hůlek. Protože na rozdíl od Voldemorta jsou jiní členové Zmijozelu mnohem komplikovanější.

Severus Snape

Významné kletby:

Expelliarmus: v soubojovém klubu v Tajemné komnatě

Avada Kedavra:  Proti Albusi Brumbálovi v Princi Dvojí krve

Sectumsempra: Kletba jeho vlastní invence, která nešťastnou náhodou zasáhne George Weasleyho v Relikviích smrti

Patronovo zaklínadlo: použito k vyslání Patrona na pomoc Harrymu v Relikviích smrti

Jak všichni dobře víme, Snape je komplikovaný čaroděj. Harry, Ron a Hermiona strávili polovinu času tím, že se pokoušeli zjistit, jestli se Snape dopouští temných skutků. A on přitom jednal přesně obráceně. Vůbec poprvé ho vidíme používat kouzlo v Kameni mudrců. Myslíme si, že očarovává Harryho koště, a on přitom ve skutečnosti provádí protikouzlo.

Stejně jako jeho povaha, i způsob, jakým ve všech sedmi knihách používá kouzla, je protichůdný.

V Tajemné komnatě je to Snape, kdo Harryho neúmyslně naučí kouzlo, kterým nakonec Harry přemůže Lorda Voldemorta: Expelliarmus!

Harry vytáhl hůlku právě včas. Lockhart ještě nestačil tu svou zvednout, když Harry zařval: „Expelliarmus!“ Zaklinadlo profesora srazilo a on upadl přes svůj kufr. Jeho hůlka vyletěla vysoko do vzduchu. Ron ji chytil a otevřeným oknem vyhodil ven.  „Neměl jste profesoru Snapeovi dovolit, aby nás tohle naučil!“ křičel Harry rozzuřeně a odkopl Lockhartův kufr stranou.

(Harry Potter a tajemná komnata)

Jak roky v Bradavicích plynou, dozvídáme se stále více o Snapeově dvojím životě. Byl to on, kdo ve stejném roce použil jak smrtící kletbu na Albuse Brumbála. tak Patronovo zaklínadlo, které vyvedlo Harryho z beznadějné situace. Ano, Snape  možná byl původcem krutých poznámek a ošklivých činů, ale historie jeho hůlky často ukazuje  i velkou sílu a ušlechtilost.

 

Bellatrix Lestrangeová

Významná kouzla:

Kletba, kterou zasáhla Siriuse Blacka a poslala jej skrz závoj pro smrt ve Fénixově řádu

Kletba Cruciatus: použila ji na Nevillovy rodiče a mučila je, dokud nezešíleli, jak se dovídáme v Ohnivém poháru

Kletba Cruciatus: použila ji na Hermionu, aby ji přinutila vydat informace v Relikviích smrti

Bellatrix Lestrangeová je jednou z nejvražednějších čarodějnic, jaké si dovedeme představit. Vlastně pokaždé, když na ni narazíme, posílá na někoho neprominutelnou kletbu, zvláště Crucio. Ani jedinkrát za celých sedm příběhů tato Smrtijedka nedá najevo jakoukoli lítost nad svými skutky.

Když se Hermiona v Relikviích smrti zmocní Bellatrixiny hůlky, zdá se jí být tak prosáklá zlem, že se jí s ní špatně zachází: „Mám pocit, jako by v ní byl kus z ní.“

Stejně jako u jejího mistra, Lorda Voldemorta, ani v Bellatrixině zaklínání nevidíme ani zrnko dobroty. Tomu pak naprosto odpovídá fakt, že její hůlka je z ořešáku, dřeva, které se podle Olivanderových poznámek „stává smrtelnou zbraní v rukách čaroděje nebo čarodějky, kteří nemají svědomí.“

 

Draco Malfoy

Významná kouzla:

Serpensortia: kouzlo, které vyčaruje ohromného hada – použito proti Harrymu v Tajemné komnatě

Locomotor mortis: nohysvazující kletba – použita na Nevilla v Kameni mudrců

Expelliarmus: použita k odzbrojení profesora Brumbála při pokusu jej zabít v Princi dvojí krve

Zdálo se, že Draco je skrz naskrz špatný, pokud jde o Harryho Pottera. Podívejme se na některá jeho kouzla z raných let – byl tak pyšný na své zmijozelské dědictví, že dokonce už ve druhém ročníku dokázal vyčarovat hada.

Ale jak je pro Draca typické, celá ta jeho krutost jako by jen tak plavala na povrchu. Například se nebojí seslat na někoho příležitostně kletbu, aby si upevnil svoji autoritu, (jako znehybnění Harryho svazovacím kouzlem) ale dojde-li na skutečné, bezprecedentní zločiny, Draco váhá. Je dost odvážný na to, aby odzbrojil Brumbála, ale ne dost na to, aby ho zabil. Ve skutečnosti v celém příběhu nevidíme, že by Draco použil nějakou Neprominutelnou kletbu, ačkoli Crabe a Goyle neznají v tomto ohledu žádné slitování. Ne, Draco volí obvykle kletby tak, aby učinily oběť zranitelnou. Což může mnohé napovídat o jeho vlastní zranitelnosti.

 

Salazar Zmijozel

Významné kouzlo (pokud víme!)

Pomáhal stvořit Bradavice, ale také Tajemnou komnatu v Tajemné komnatě

Očarovával a proklínal mudly a zvířata – prostřednictvím Gormlaith Gauntové v Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry

Možná jsme nikdy nezakusili kouzla Salazara Zmijozela přímo, z první ruky (taková smůla!), ale určitě se nám dostalo několika náznaků, které vypovídají o tom, jaký druh kouzel asi obvykle používal, zejména v Tajemné komnatě (nápověda: nebyly to moc pěkné věci). Také víme, že jeho hůlku nepoužíval jen on sám. Předávala se v Zmijozelově rodu po mnoho a mnoho let, a během té cesty se dostala do četných zlých rukou. A je zajímavé, jak se při tom hůlka sama proměňovala, v závislosti na tom, kdo ji právě vlastnil.

Nakonec se dostala do vlastnictví Isolt Sayreové, jež se ukázala být jedním z těch ctnostnějších členů dlouhé zmijozelské pokrevní linie. Když si Isolt začala budovat nový život v Americe, daleko od tety Gormlaith, Salazarova hůlka přešla zničehonic od týrání mudlů k zachraňování životů a konání dobra. A i když ji Gormlaith nakonec uspala, takže hůlka už nemohla provádět kouzla a byla  zakopána do země, vyrostl z ní  po všech těch letech, kdy jen mučila, hadí strom s mocnými léčivými vlastnostmi.

Měla Isoltina dobrota tak velký vliv na její činnost?

 

Originální text pochází z Pottermore.com. Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/features/priori-incantatem-history-of-notable-slytherin-wands
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Teki

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *