Upíři

Ačkoli upíři ve světě Harryho Pottera existují (jak vidno z literatury, z níž Harry a jeho přátelé studují obranu proti černé magii), nehrají v příběhu žádnou významnější roli. Upírský mýtus je tak bohatý a byl v literatuře i ve filmu tolikrát zpracován, že jsem měla pocit, že můžu k této tradici přidat už jen velmi málo. Každopádně, upíři jsou součástí tradic východní Evropy a já jsem se snažila při stvárnění Harryho protivníků čerpat z folklóru a mytologie britské. Takže kromě několika letmých zmínek o upírech se Harry v knihách setká pouze s jediným. Sanguini se objevuje v Princi dvojí krve na Křiklanově večírku a působí poněkud komickým dojmem.

Když jsem se ale zpětně probírala svými prvními poznámkami, zjistila jsem, že na mém úplně prvním seznamu postav byl jistý upírský učitel, na něhož jsem zapomněla. Jmenoval se Trocar. Trocar je ostrý chirurgický nástroj, který se zavádí do tepen a dutin k odebírání tělních tekutin, takže by to bylo pro upíra docela dobré jméno. Ale zřejmě jsem o něm jako o postavě moc nepřemýšlela, protože brzy z mých poznámek zmizel.

Velice dlouho šla mezi fanoušky vytrvalá fáma, že Snape je možná upír. Je sice pravda, že je nezdravě bledý, a občas se v knihách píše, že ve svém dlouhém černém plášti vypadá jako ohromný netopýr, ve skutečnosti se však nikdy v netopýra neproměnil, potkáváme jej za denního světla venku a v Bradavicích se nikdy nenašly mrtvoly s dírkami na krku. Krátce řečeno, Snape není přepracovaná verze Trocara.

 

Originální text od J.K. Rowlingové. Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/vampires
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Teki

Podobné články

19 komentářů k Upíři

  • Evellin

    Zajímavé… A jsem ráda, že do Harryho JKR nezapletla žádného upíra – už by jich tu kolem bylo nějak moc… 😀

  • U Merlina, koho napadlo, že by Snape mohl být upír??? Uaaaa! No to je trochu padlý na hlavu, ne? Myslím, že by to dokonale zpackalo jeho charakter a vůbec celou postavu… ~8-)

  • Je pravda, že o upírech je spousta informací a každý si je představuje trochu jinak. Máme na výběr z mnoha knih z ,,upírské literatury”, takže myslím, že je dobře, že je Joanne nějak nerozpytvávala. I když její pojetí upírů by bylo určitě zajímavé 😉 🙂 ~8-) Jinak awesome článek 😀
    PS- Pouštíte se do ,,upírské literatury”?

    • Tutanchanup

      Mě vždycky štvalo, že v žádné knížce nebyli upíři popsaní stejně. Nejvíc se mi líbili ti od Darrena Shana.

      • Jo, taky si myslim.

        • Tolik druhů upírů…jinak co se mě týče, četla jsem Twilight ságu, čtu Vampýří akademii a taky Upíří deníky 🙂 Ale v upířích denících je tolik dílů, že v tom mám zmatek 😀 Jinak na Darenna Shana se taky podívám ~8-)

  • Hesiona

    Hm.. jedinej upír, kterej za něco stál, byl Oldmanův Dracula 😉

  • To s vámi souhlasím, upíři jsou všude. Aspoň že v HP ne:D. A Violet, Upířích deníků je zatím 17 dílů a já jsem to přestala číst po 12 díle, protože jsem se do toho zamotala:). Zkus od Smith ještě Temné vize a Říši temnot, ty jsou také super:D

  • Reny: Super! Další fanoušek VA 🙂 😉
    Kukli: Moc díky 😀 je jich prostě moc…a ty knížky zkusím sehnat 😉 určitě jsou dobré. Teď si nejsem jistá, jestli je tohle taky od Smith, ale myslím že ano. Je to taky celkem dobrá série, myslím, že se to jmenuje Tajemství kruhu, Kruh nebo tak něco 🙂

  • Že tam nebyl upír?A co Cedrik Diggory?:)

  • Pokaždé tu nikdo není v roce 2016 😀

  • Hesiona

    Hledám tady příspěvek od Jakuba, který tvrdil, že Brousek byl upír. Ten příspěvek ale nemůžu najít. Je snad smazán?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *