Pero přijetí a Kniha vpuštění

V malé uzamčené věži, do níž ještě žádný bradavický student nevstoupil, se nachází prastará kniha, které se nedotkly lidské ruce od okamžiku, kdy ji tam čtyři zakladatelé uložili jako finální dokončení hradu. Vedle této knihy, vázané v oprýskané, černé dračí kůži, stojí malý stříbrný kalamář a z něj trčí dlouhé vybledlé pero. Jsou to Pero přijetí a Kniha vpuštění, a společně představují jediný proces, kterým jsou vybíráni studenti do bradavické školy čar a kouzel.

Jestli někdo rozumí tomu, jaké mocné a věky přetrvávající kouzlo ovládá chování této knihy a pera, ještě se s tím nikomu nesvěřil. Nepochybně proto, (jak si kdysi povzdechl Albus Brumbál) že tím ušetří profesorský sbor únavného vysvětlování rozhořčeným rodičům, proč jejich děti nebyly do Bradavic vybrány.  Rozhodnutí Knihy a Pera je definitivní a ještě nikdy nebylo do školy přijato dítě, jehož jméno by nebylo nejprve vepsáno na zažloutlé stránky knihy.

Přesně v okamžiku, kdy se u dítěte projeví první známky magie, Pero, údajně pocházející z irského fénixe Augurey, vypluje ze svého kalamáře a pokusí se zapsat jméno dítěte na stránky Knihy (pera Augurey jsou známá tím, že odpuzují inkoust a kalamář je prázdný; ještě nikomu se nepodařilo přesně analyzovat stříbřitou tekutinu, která z Pera prýští).

Těch několik málo, kdo měli možnost pozorovat celý proces (několik ředitelů a ředitelek strávilo řadu tichých hodin ve věži v naději, že zastihnou Knihu a Pero v akci), se shoduje v tom, že Pero by se dalo označit jako shovívavější než Kniha. Jemu postačuje pouhý náznak magie. Kniha se však často ostře zaklapne a odmítne zápis, dokud se jí nedostane dostatečně dramatického důkazu o kouzelných schopnostech.

V okamžiku narození Nevilla Longbottoma se Pero také pokusilo zapsat jeho jméno, ale kniha je se zaklapnutím odmítla. Dokonce ani porodní bába, která pomáhala Alici Longbottomové při porodu, si nevšimla, že Neville si už několik okamžiků po narození dokázal kolem sebe upravit pokrývky pohodlněji, a měla za to, že jej tak zabalil otec. Nevillova rodina u chlapce vytrvale přehlížela všechny lehké náznaky magie, a teprve až v jeho osmi letech uznali jak jeho zklamaní prastrýcové a pratetičky, tak i puntičkářská Kniha, že je opravdový čaroděj.  Přežil  totiž pád, který by ho jinak zabil.

Přísnost Knihy má ve skutečnosti svůj účel: naprosto bezchybné jsou její dosavadní úspěchy v tom, udržet mimo Bradavice všechny motáky. Nekouzlící děti, které se narodily čarodějům a čarodějkám, mívají občas kolem sebe slabou zbytkovou auru magie po rodičích. Jakmile však vyprchá, ukáže se, že nikdy nebudou mít schopnost kouzlit. Cit Pera spojený s nesmiřitelností Knihy se ještě nikdy nezmýlily.

 

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce a náhledového obrázku:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/the-quill-of-acceptance-and-the-book-of-admittance
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Teki

Podobné články

11 komentářů k Pero přijetí a Kniha vpuštění

  • Llyan

    Páni, o tomhle jsem neměla tušení! Chytré… 🙂

  • Ambo

    Zajímavé :O

  • Aurora

    Jeden z absolutně nejmagičtějších článků!!! Bez legrace! Vždycky mě zajímalo, jak přijdou na to, že se narodilo dítě s magickými schopnostmi, zvláště šlo-li o dítě z mudlovské rodiny. Navíc Hagrid, když přijel Harrymu říct, že je čaroděj, přeci prohlásil, že Harryho jméno měli napsané od chvíle, co se narodil. Nikdy jsem tak docela nepochopila, jak to myslel. Došla jsem k závěru, že si ho rovnou zapsali, protože je z kouzelnické rodiny, ale nebylo to dostatečné vysvětlení. Mělo to obří díry. Ale tohleto, to předčí má očekávání. Je to vážně důmyslné vysvětlení. Škoda jen, že to není součástí knížky, protože je to tak kouzelné 🙂
    Moc děkuji za překlad 🙂

    • Aurora

      Zajímalo by mě, jak to dělají v ostatních školách . . .

      • Mě by spíš zajímalo, jak to udělají, když chtějí dát někteří kouzelníci dítě do jiné školy (Draco přeci, myslím ve čtyřce říká, že ho otec chtěl dát nejdřív do Kruvalu).

  • Nebo naopak kdyby někdo z jiné země než UK chtěl do Bradavic, např. kouzelníci z USA nebo tak. Je to zajímavý článek. Díky za překlad 🙂 .

  • Elisa Bootová

    Tohle jsem si vždycky přála vědět! Pořád mi to vrtalo hlavou, měla jsem ale dost podobnou představu- jakmile se dítě narodí, objeví se jeho jméno v jakési knize. Moc díky za překlad!

  • Mě by spíše zajímalo jak to dělají když někdo s magickým nadáním z mudlovské rodiny odmítne se učit čarovat a věnuje se mudlovskému životu.A pak toho litují a chtějí se dostat do Bradavic.Zajímalo by mne jestli by je přijmuli. 🙁

  • Zajímavý článek. Vždy mě zajímalo jak to tam je.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *