Zvětšovací kouzla

Bradavické školní truhly, stejně jako většina kouzelnických zavazadel, jsou standardně vybaveny kouzly, zvětšujícími jejich kapacitu. Tato kouzla nejen, že zvětšují vnitřní rozměry předmětů, zatímco vnější ponechávají beze změny, ale kromě toho také nadlehčují obsah.

Zvětšující kouzlo (Capax extremis!) patří k pokročilým a je předmětem přísné kontroly kvůli jeho možnému zneužití. Teoreticky by si stovky kouzelníků mohly zřídit rezidenci v kabince na toaletách, kdyby byli v těchto kouzlech dostatečně zběhlí. Potenciální možnost porušení Mezinárodního zákona o utajení je očividná. Ministerstvo kouzel proto ustanovilo přísné pravidlo, že zvětšení kapacity není pro soukromou potřebu, ale pro tvoření věcí (např. školní truhly, rodinné stany), jejichž výroba byla individuálně schválena příslušným ministerským odborem. Jak pan Weasley, tak Hermiona Grangerová jednali protizákonně, když zvětšili vnitřní prostor Fordu Anglia, potažmo dámské kabelky. Protože se má zato, že Ford Anglia nyní žije divoce v bradavickém Zakázaném lese, a protože kabelka sehrála nezanedbatelnou roli při porážce největšího černokněžníka všech dob, nebyla vznesena žádná obvinění.

 

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce a náhledového obrázku:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/extension-charms
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Tutanchanup

Podobné články

2 komentářů k Zvětšovací kouzla

  • Ambo

    Dobrý překlad, to, že to musí být schváleno Ministerstvem kouzel, je zajímavé .-)

    • Aurora

      Ona to v sedmičce, aspoň myslím, dokonce Hermiona sama zmiňuje. Já takové kouzlo umět, tak zákon nezákon, použiju ho. Přinejmenším na svou knihovnu 😀 Mám značné potíže vměstnat své drahoušky na poličky 😀 Jinak moc děkuji za překlad i za betace, je bezva, že i přes shon konce semestru jste si našly čas a obdarovaly nás příjemnou novinkou 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *