Sybilla Trelawneyová

Narozeniny: 9.března

Hůlka: líska, jádro z žíně jednorožce, 9 ½  palce dlouhá, velmi pružná

Kolej: Havraspár

Zvláštní schopnosti: jasnovidnost, i když je tento dar nepředvídatelný a nevědomý

Rodiče: matka mudla, otec čaroděj

Rodina: manželství, uzavřené v mladém věku, skončilo nečekanou roztržkou, když odmítla přijmout příjmení Haštiřiťková. Je bezdětná.

Koníčky: nacvičuje si pronášení zhoubyplných věšteb před zrcadlem, sherry

Sybilla je prapravnučkou opravdové věštkyně Cassandry Trelawneyové. Cassandřin dar u následujících generací slábl, přesto Sybilla zdědila víc, než tuší. Sama už napůl uvěřila drobným lžím o svém talentu (protože minimálně z devadesáti procent je podvodnice),  vypěstovala si dramatické manýry a ráda dělá na důvěřivější studenty dojem předpovídáním zhouby a neštěstí. Dobře ovládá všechny triky jasnovidců – během první hodiny dokázala přesně vyčíst Nevillovu nervozitu a snadnou ovlivnitelnost. Řekla mu, že rozbije šálek, což se taky stalo. Při jiných příležitostech dělají důvěřiví studenti její práci za ni. Profesorka Trelawneyová řekne Levanduli Brownové, že to, čeho se tak bojí, se stane šestnáctého října. Když Levandule toho dne dostane zprávu, že její domácí králíček umřel, okamžitě si to spojí s předpovědí. Všechny Hermioniny logické argumenty (Levandule se o králíčka nebála, protože byl mladý; králík neumřel šestnáctého, ale den předtím) selhávají: Levandule chce věřit, že její neštěstí bylo předpovězeno. Podle zákona o pravděpodobnosti bleskové předpovědi profesorky Trelawneyové občas trefí do černého. Po většinu času však jen vede plané řeči a zabývá se vlastní důležitostí.

Nicméně v několika ojedinělých případech Sybilla skutečně zažila záblesk opravdové jasnovidnosti, který si posléze nepamatovala. Zajistila si místo v Bradavicích tím, že během jejího pracovního pohovoru s Brumbálem se ukázalo, že je nevědomky nositelem důležité vědomosti. Brumbál jí poskytl ve škole útočiště částečně proto, aby ji chránil, a částečně v naději, že by mohly následovat další pravé věštby (na tu další však musel čekat řadu let).

Sybilla je si vědoma toho, že mezi kolegy, kteří jsou téměř všichni mnohem talentovanější než ona, má nízké postavení. Proto většinu času tráví o samotě, nahoře ve své nevětrané a přeplněné věžní pracovně.  Není tedy divu, že si zvykla hledat útěchu v alkoholu.

Profesorky Trelawneyová a McGonagallová jsou si navzájem pravým opakem: jedna je svým způsobem šarlatánka, manipulativní a pompézní, druhá je velice inteligentní, přísná a čestná. Věděla jsem však, že když se Dolores Umbridgeová, cizí člověk, který přišel do Bradavic zvenčí, pokusí vyhnat Sybillu ze školy, Minerva McGonagalová, jež při mnoha příležitostech Trelawneyovou kritizovala, prokáže pravou dobrotu svého charakteru a vystoupí na její obranu.

Profesorka Trelawneyová vzbuzuje soucit (v reálném životě by pro mě byla asi nesnesitelná), a myslím, že Minerva u ní vycítila skrytý pocit vlastní nedostatečnosti.

Myšlenky J. K. Rowlingové

Vytvořila jsem detailní životopisy mnohých z bradavických profesorů (např. Albuse Brumbála, Minervy McGonagallové a Rubeuse Hagrida). Něco z nich jsem pak použila v knihách a něco ne. V určitých ohledech je výhodou, že jsem měla jen vágní představu o tom, co dělala profesorka jasnovidectví předtím, než se objevila v Bradavicích. Mám takovou představu, že Sybillina předbradavická existence spočívala v bezcílném bloudění kouzelnickým světem ve snaze prodat nějak svůj slavný původ a zajistit si zaměstnání. Přitom však pohrdala každým, které jí nenabízelo postavení důstojné jasnovidky.

Miluju cornwallská příjmení, ale až do třetí knihy jsem žádné nepoužila. Tak dostala profesorka Trelawneyová svoje přízvisko. Nechtěla jsem, aby to bylo jméno komické, nebo aby evokovalo nějaký podfuk. Chtěla jsem něco působivého a atraktivního. Trelawney je velmi staré jméno a naznačuje Sybillino přehnané spoléhání na slavný původ, když se znaží zapůsobit. Existuje krásná stará cornwallská píseň, v níž se toto jméno vyskytuje (The Song of the Western Men – Píseň o mužích ze západu). Sybillino křestní jméno je odvozeno od Sibyly, která byla jasnovidkou starověku. Můj americký editor chtěl, abych použila jméno Sibyl, ale dala jsem přednost svojí verzi, protože i když stále odkazuje na  ty dávné vznešené jasnovidce, ve skutečnosti není ničím víc než variantou staromódního ženského jména Sybil. Profesorka Trelawneyová se podle mého nekvalifikovala dostatečně na to, aby byla Sibyl.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/sybill-trelawney
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Tutanchanup

Podobné články

31 komentářů k Sybilla Trelawneyová

  • Krásný překlad!!! Takové jméno bychh taky nechtěla, takže se jí ani nedivím… A jak vidím, trpělivost přináší ovoce! Vyplatilo se počkat ~8-)

    • Hesiona

      Překlad jména “Haštiřiťková” není můj, jen ten zbytek. 🙂

    • Ridia

      Hašiřiťková je můj výmysl 🙂
      Higglebottom – ‘higgle’ znamená handrkovat, haštěřit se, bottom – ‘dno’, ale taky, ehm, ‘zadek’. Konkrétně na ‘řiťku’ jsem přišla díky Zeměploše, kde je postava Cherrybottom, neboli Řiťka 🙂

  • Dík za překlad 🙂 Jsem ráda, že se to tu (aspoň doufám) zase rozjelo 🙂

  • BlazenHP

    Haha, Haštiřiťková :DDDDDD Ani se jí nedivim, že ho nechtěla :DDDDD

  • Super překlad…Jsem moc ráda, že web zase funguje, už jsem měla obavy…chybělo mi to! Už se moc těším na další článek!!

  • Ahoj, děkuju za vaše skvělé stránky a za ochotu podělit se o výborné překladatelské schopnosti 🙂
    A o tomhle už jste slyšeli? http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/1608253-osme-pokracovani-harryho-pottera-bude-ale-na-divadle

    • Hesiona

      No ano, to je ten “Harry Potter a prokleté dítě”. Má to být o nejmladším Potterovi a Pottermore právě nabízí různé možnosti jak si objednat lístky :/

  • Ovšem ta divadelní hra je pěkně na prd protože spousta fanoušků ji nikdy neuvidí, jednak kvůli jazyku a jednak kvůli tomu, že koupit si prostě lístky do divadla v londýně je jaksi trochu moc drahé. Takže pokud to nepřevedou zároveň i do knižní podoby, jsem opravdu hodně zklamaná.

    • Hesiona

      No právě. Myslela jsem, že se Rowlingová podobnýmu ždímání Harryho Pottera vyhne… pořád mám dojem, že se snaží z toho ještě vytřískat peníze a u ní mě to zvlášť mrzí. 🙁 Pottermore byl mezinárodní, do jisté míry. Teď to skončilo.

      Na Mloka se docela těším, to je věc nová, bez souvislostí s Harrym samotným.

      • Hmm, myslím, že tímhle (jak pottermore, tak HP a CC) nám úplně zničili náš “svět”. Nikdy jsem si nemyslela, že zrovna Rowla (a to už psal někdo výše) z toho chce vymlátit co nejvíc peněz. Neco jiného je dělat neco pro fanoušky a něco jiného dělat jakési “nadstavbové” (a pro většinu fanoušků úplně zbytečné, protože to stejně nikdy neuvidí) příběhy jenom za ziskem. Na druhou stranu to chápu, že chce na Harrym vydělat, dokud je ještě “in”, ale z mého pohledu je to… nevím, prostě divné. ~8-(

        • Hesiona

          Jsem ochotná ještě počkat, co se za těch avizovaných pár měsíců s Pottermore stane. Moc tam ale nechodím, protože ilustrace mi tak akorát připomínají, co tu bylo a už není. :/

  • Souhlasím, nový pottermore je hrozně špatný, dle mého pohledu teda. Všechno kouzelné zmizelo a navíc je mi uživatelsky nepříjemný, téměř nic tam nemůžu najít (teda, nic ze starých článků o postavách atp.) a blogový vzhled mě vůbec nenadchl. Najednou je z něj tuctová nepřehledná stránka bez valného významu.

    Web bych ještě ale přežila, kdyby vydali divadelní hru i v knižní podobě protože pokračovaní harryho si přeju od vydání posledního dílu. Navíc nedovedu si představit, jak se po premiéře dostat k plnému příběhu, neznám nikoho kdo by tam jel aby mi to aspoň převyprávěl. A to mě štve úplně nejvíc, že nemám ponětí jak se k tomu příběhu dostat.

    A ano, na Mloka se těším taky, ikdyž bych ho radši vyměnila za knižní podobu HP8 🙂

    • Hesiona

      Hm… musím přiznat, že příběh HP pro mě skončil odchodem Rema Lupina, takže mě rozhodně víc štve likvidace interaktivního Pottermore. 🙁
      Na obsah divadelní hry budeme muset počkat až do příštího léta… Pak se určitě objeví.

  • No, ono je to tak (alespoň tak jsem to slyšela a četla), že původně Rowlingová nechtěla napsat pokračování vůbec. Pak ale přišel někdo s návrhem na divadelní hru a to ji zaujalo… Je to velká škoda, protože si myslím, že by se na tom dalo postavit ještě pár knížek. Na druhou stranu je ale otázkou, jestli by tím původní příběh Harryho Pottera nešel do pozadí a neztratil ten správný “náboj”.

  • Jednak by postava Harryho, jakožto přepracovaného třicátníka, mladší generaci asi moc nebrala a jednak by se de facto nejednalo už o Harryho, ale jeho syna.
    Příběh Harry Pottera v podstatě začal, probíhal a skončil tak, jak měl. Zrod zla, jeho vzestup a pád, tady to obvykle končí. Je ale pravdou, že se J. K. Rowelingove podařilo vytvořit imaginární svět, který žije svým vlastním životem a tak je jasné, že skalní fanoušci chtějí vědět, jak to s Harrym bylo dál…

  • Katinka

    Ta divadelní hra vypadá dost zajímavě, ale osobně bych dala přednost knižní verzi nebo filmu, protože takhle je to v podstatě jenom pro angličany a my ostatní máme smůlu :/

  • Katinka

    Když na to teď koukám napadá mě, že jestli je Higglebottom Haštiřitková, Longbottom pak je Dlouhořiťka?

  • Moc Vás tady všechny zdravím a jsem ráda, že jste zase “v akci”. Cítím jen potřebu podpořit víru nás fanoušků a zarazit předpojatost a skepsi. Jo Rowlingová je (jak jsem velmi silně přesvědčená) velmi rozumný a citlivý člověk. Nemá zapotřebí dělat něco kvůli penězům a určitě by jméno svého “dítěte” Harryho Pottra úmyslně nepoškolila. Pokud ji zaujala myšlenka a námět divadelní hry natolik, že ji svolila uskutečnit, nemusí to být vůbec špatné… Nezoufejme, však se k nám ta hra nějak dostane 😉 Věřme jí! 🙂

    • Naděje umírá poslední… Díky za ty slova, zase jsem začala doufat, že JKR ví, co dělá (a to tak aby potěšila všechny fanoušky). ~8-) Always!

  • James

    Taky mám narozeniny 9.března ~8-)

  • podezřívat Rowlingovou z toho že píše pro peníze…JAK VÁS TO VŮBEC NAPADLO

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *