Lektvary

Často se ptáte, jestli by mudlové dokázali připravit kouzelný lektvar, kdyby měli knihu lektvarů a správné ingredience. Bohužel, odpověď  zní ne. Nezbytným prvkem  při přípravě lektvarů je totiž vždycky práce s hůlkou (pouhým přidáním mrtvých much a asfodelu do kotlíku visícího nad ohněm nezískáte nic, než polévku odporné chuti, nemluvě o tom, že bude jedovatá).

Některé lektvary mohou účinkovat stejně jako kouzlo nebo zaklínadlo, ale některé (např. mnoholičný lektvar nebo „tekuté štěstí“) mají účinky, jakých není možno dosáhnout žádným jiným způsobem. Obecně řečeno, čarodějky a čarodějové dávají přednost té metodě, která se jim k dosažení zvoleného cíle zdá nejjednodušší a nejuspokojivější.

Lektvary nejsou pro netrpělivé, ale jejich následky obvykle dokáže odstranit jen jiný kvalifikovaný odborník na lektvary. Toto odvětví magie v sobě nese jistou tajuplnost a tím i významné postavení, temnou prestiž, kterou přináší manipulace s životu nebezpečnými substancemi.

Kouzlící komunita si pod pojmem „expert na lektvary“ obvykle představuje jako zachmuřeného člověka, který potlačuje svoje emoce. Snape tomuto stereotypu přesně odpovídá.

Myšlenky J. K. Rowlingová:

(přeložila Hesiona)

Chemie byla ve škole mým nejneoblíbenějším předmětem, kterého jsem nechala, jakmile to jenom šlo. Když jsem se pak rozhodovala, který předmět by měl učit Harryho úhlavní nepřítel Severus Snape, přirozeně to musel být kouzelnický ekvivalent chemie. O to divnější je, že Snapeův úvod do jeho předmětu mi připadá velmi podmanivý („Mohu vás naučit jak stáčet slávu, připravit věhlas a dokonce, jak uložit a zachovat smrt“), jako by nějaká část ve mně shledávala lektvary stejně zajímavé jako Snape. Přípravu lektvarů a hledání vhodných ingrediencí jsem si v knihách vždycky užívala. Mnohé ze složek odvarů a nápojů, které Harry pro Snapea připravuje, opravdu existují (nebo se věřilo, že existují) a mají vlastnosti (nebo se věřilo, že je mají), kterými jsem je obdařila. Třemdava například má opravdu léčivé účinky (působí protizánětlivě, ale nedoporučuji vám způsobit si odštěp, abyste to vyzkoušeli). Bezoár je skutečně hmota, kterou lze najít ve zvířecích vnitřnostech, a kdysi se opravdu věřilo, že vás může zachránit od otravy.

 

Originální text od J.K. Rowlingové. Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/potions
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Teki

Podobné články

12 komentářů k Lektvary

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *