Denní Věštec

Toto jsou jediné kouzelnické noviny v Británii, nepočítaje ty tak málo rozšířené, jako např. Jinotaj. Denní věštec, jehož ústředí se nachází na Příčné ulici, je každodenně sovami doručován téměř do každé britské kouzelnické domácnosti. Placení se provádí umístěním dané částky do váčku, přivázaném na noze doručující sovy. Příležitostně (když se přihodí něco obzvláště zajímavého či vzrušujícího, jako například ilegální přelet Forda Anglie nad Británií) se vyřítí vydání Večerního věštce.

Věštec není zcela objektivním zdrojem informací a někdy bohužel projevuje senzacechtivé sklony, nejlépe ztělesňované hvězdnou reportérkou Ritou Holoubkovou. Údajně nezávislý zdroj informací byl více než jednou přiměn Ministerstvem (či vládnoucí mocí) ututlat určité události. Vodítko k jejich hlavní motivaci můžeme najít v jejich jméně – „prophet“ (věštec), jako homonymu ke slovu „profit“ (i když jsem si pohrávala s myšlenkou kouzelnických novin, které informují o věcech, co přijdou).

Kouzelníci mají sklon nevyžadovat ve svém zpravodajství alternativní politická pojednání (což ale neznamená, že by Věštec neměl politický program). Jako malá, uzavřená a příležitostně pronásledovaná společnost se kouzelníci více méně zajímají o podobný druh informací: výsledky Famfrpálové ligy, zdali pak má někdo potíže s porušením Mezinárodního zákonu o utajování, s jakým otravným nařízením právě přišel Odbor zneužívání mudlovských výtvorů a kdy se bude konat nejnovější koncert Celestýny Warbeckové/Sudiček.

Vypadá to, jakoby kouzelníci stále preferovali staromódní novinový papír, zatímco  mudlové se stále více uchylují k používání internetu. Kdyby mudlovské noviny měly hýbající se obrázky, mohl by jejich oběh být podobně optimistický.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/the-daily-prophet
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Tutanchanup

Podobné články

3 komentářů k Denní Věštec

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *