Přenášedla

Kouzelníci, kteří se nemohou přemisťovat (odhmotnit a znovuobjevit sebe sama na základě vůle) a chtějí cestovat za denního světla (což znamená, že košťata, testrálové, létající auta a draci jsou nevhodní), nebo v jejichž cíli cesty se nenachází žádný krb (použití Letaxu je tedy nemožné), se musí uchýlit k používání přenášedel.

Téměř každý neživý předmět může být přeměněn v přenášedlo. Jakmile je očarován, přenese předmět každého, kdo ho uchopí, na předem sjednané místo. Přenášedlo může být také očarováno tak, aby uchopitele přeneslo pouze v daném čase. Tímto způsobem mohou být rozloženy příjezdy a odjezdy velkého počtu čarodějek a kouzelníků, což umožňuje konání takových událostí, jako je třeba Mistrovství světa ve famfrpálu, jen s několika málo porušeními bezpečnosti.

Při zachování nejvyššího utajení a plánovaní přepravy velkého množství lidí se vybraným Přenášedlem stane nenápadný předmět ukrytý na odlehlém místě, aby byl kolemjdoucími mudly pouvažován za kus nedůležitého haraburdí.  Nicméně nehody se stávají – dva mudlovští pejskaři byli v roce 2003 omylem přeneseni na koncert Celestýny Warbeckové, protože jejich psi odběhli se starou teniskou do Clapham Common1 (nechávajíce tak za sebou úzkostný dav čarodějek a kouzelníků, zběsile hledajících své Přenášedlo na úseku prázdné trávy a s nadějí svírajících staré pytlíky od lupínků a cigaretové nedopalky). Jeden z mudlovských pejskařů byl dokonce Celestýnou pozván na podium, aby předvedli duet ‚Kotlík plný horké silné lásky‘. Ačkoli se v té době zdálo, že na něj bylo příslušným ministerským úředníkem použito paměťové kouzlo, napsal poté populární mudlovskou píseň, pozoruhodně se podobající Celestýnině světovému hitu (slečna Warbecková z toho nemá moc radost).

Cestování pomocí přenášedel je všeobecně považováno za nepohodlné, ne-li přímo nepříjemné, a může vést k nevolnosti, závratím i horším věcem. Lékouzelníci doporučují, aby se používání přenášedel vyhnuli nemohoucí, těhotné ženy a starší lidé. Návrh na zprostředkování přenášedel pro nepříjemné příbuzné už zachránil nejedny kouzelnické Vánoce.

Myšlenky J. K. Rowlingové

Jméno Přenášedlo (angl. Portkey) vzniklo z francouzského slova ‚porter‘ – nosit – a slova ‚klíč‘ (angl. key) v náznaku tajemství nebo triku. Nechci se chlubit, ale sama jedno opravdové Přenášedlo vlastním – klíč od amerického města LaPorte, který mi byl věnován Emersonem Spartzem, zakladatelem fanstránky Mugglenet.com.

Poznámka k překladu:
1) Clapham Common je trojúhelníkový park na jihu Londýna, pozn. Evellin

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/portkeys
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Tutanchanup

Podobné články

3 komentářů k Přenášedla

  • Díky za překlad, povedl se ti, 🙂 vážně zajímavý, i za světla se ale raději budu držet svého koštěte 😀

  • Evellin

    Díky moc za milý komentář – jsem ráda, že se líbí 🙂
    Souhlasím, ale mít hipogryfa v garáži také není k zahození 😀

  • Hmm… tak to se podívám, za kolik se tak v poslední době dá sehnat, přece jen, musíme dávat možnost prosadit se jiným, koště už má kde kdo 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *