Barvy

Čarodějky a kouzelníci se často prozradí navzájem na veřejnosti tím, že nosí fialovou nebo zelenou, často v kombinaci. V Británii (a ve většině Evropy) má fialová vztah jak s královskou rodinou, tak s náboženstvím. Fialová barviva jsou nákladná, a nosili je jen ti, kteří si je mohli dovolit; biskupské prsteny jsou tradičně osazeny s ametysty. Zelená byla ve Velké Británii dlouho spojována s nadpřirozenem. Pověry říkají, že by měla být oblékána s opatrností; víly si ji rády přivlastňují, neb je to jejich barva. Nikdy by neměla být nošena na svatbách, vzhledem k dalšímu spojení s neštěstím a smrtí. Zelená je často barvou „černé“ magie; svítivého lektvaru, v němž Voldemort skryl jeden ze svých viteálů, mnoha „temných“ kleteb, a Zmijozelské koleje. Kombinace fialové a zelené, je tudíž sugestivní z obou stran magie: ušlechtilá a hanebná, užitečná a destruktivní.

Čtyři Bradavické koleje mají volné sdružení se čtyřmi elementy, a jejich barvy byly zvoleny odpovídajícím způsobem. Nebelvír (červená a zlatá) je spojen s ohněm; Zmijozel (zelená a stříbrná) s vodou; Mrzimor (žlutá a černá, představující pšenici a půdu) se zemí; a Havraspár (modrá a bronzová; nebe a orlí peří) se vzduchem.

Barvy jako broskvová a lososově růžová jsou výrazně anti-magické, a proto velmi oblíbené tetou Petunií. Na druhou stranu, šokující růžová je podporována lidmi jako Nymphadora Tonksová, vyjadřující určitý punky “ano, mám otce pocházejícího z mudlovské rodiny a nestydím se za to” postoj.

Barvy také hrály svou roli v pojmenování Hagrida a Brumbála, jejichž první jména jsou Rubeus (červená) a Albus (bílá). Výběr byl odkazem na alchymii, která hraje tak významnou roli v první knize Harryho Pottera, v níž „červená“ a „bílá“ jsou základními mystickými prvky procesu. V tomto kontextu má symbolika barev mystický význam, představující různé fáze alchymistického procesu (jenž mnoho lidí spojuje s duchovní proměnou). Co se mých dvou postav týče, nazvala jsem je dle alchymistických barev, abych tím tlumočila jejich rozdílné a složité povahy: červená vyjadřující vášeň (či cit), bílá askezi; Hagrid je tím přírodním, přívětivým a silným, pánem lesa; Brumbál je duchovní teoretik, geniální, idealizovaný a poněkud oddělený. Jsou si nezbytnými protiklady, v nichž Harry hledá otcovské vzory ve svém novém světě.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/colours
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Tutanchanup

Podobné články

5 komentářů k Barvy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *