Strážce tajemství

Fideliovo zaklínadlo je mimořádně prastarým, i v dnešní době používaným kouzlem. Zahrnuje ukrytí jisté informace uvnitř žijící osoby. Vybraný člověk, strážce tajemství, je jediný, který je od této chvíle schopen prozradit střeženou informaci ostatním, i když ji mnozí znali už předtím. Když si strážce tajemství přeje někomu sdělit utajovanou informaci, ten komu jí svěřil, bude svázán Fideliovým zaklínadlem a shledá nemožným šířit tuto informaci dál.

Ani Fideliovo zaklínadlo však není bezchybné. Když si to Strážce tajemství přeje, ostatní mohou střeženou informaci kdykoliv vyzradit (ačkoli sám Strážce nemůže být očarován, mučen ani přinucen tajemství vyzradit; musí tak učinit dobrovolně). Když Strážce tajemství zemře, každý, komu bylo tajemství vyzrazeno, se sám stává strážcem. To může zahrnovat mnoho lidí a některý z nich by mohl být více svolný tajemství prozradit.

Všeobecně vzato, být Strážcem tajemství je velice nebezpečná pozice k zastávání. Je to tak náročné a svazující kouzlo, že jen málokdo by se do toho pustil jen tak z legrace. Navzdory faktu, že tajemství může být prozrazeno pouze dobrovolně, mnozí byli podrobeni kletbě Imperius a Cruciatus ve snaze přimět je informaci prozradit.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/secret-keeper
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Betace: Teki

Podobné články

2 komentářů k Strážce tajemství

  • Kdyby tenkrát Potterovi učinili strážcem tajemství Siriuse, bylo by všechno úplně jinak…těžko říct, jak by to dopadlo.

  • Aurora

    Kdyby strážcem učinili Brumbála, byli by naživu, Voldemort by volně pobíhal po světě a Červíček by dál vesele práskal . . . Nejspíš tak by to dopadlo, ale kdo ví. Vlastně, Rowlingová to asi ví 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *