Technologie

Když vám k přivolání jakékoli knihy, nástroje nebo zvířete stačí mávnout hůlkou a říct “Accio!”, když se můžete s přáteli a známými dorozumívat prostřednictvím soví pošty, ohně, patronů, huláků, očarovaných předmětů, jako jsou mince, nebo se přemístit a v mžiku je navštívit osobně; když se vám v novinách hýbají obrázky a předměty každodenní potřeby na vás občas mluví, pak už internet nevypadá jako nějak zvlášť úžasná věc. To neznamená, že nikdy nenarazíte na čarodějku nebo kouzelníka surfujícího po internetu; jen to většinou budou dělat z jakési lehce povýšenecké zvědavosti, nebo budou provádět výzkum na poli studia mudlů.

Ačkoli členové kouzelnické společnosti nepotřebují mít v domácnosti takové světské předměty jako myčky nádobí nebo vysavače, jsou někteří z nich nadšení z mudlovské televize a několik buřičských kouzelníků zašlo na začátku 80. let tak daleko, že založili Britskou kouzelnickou rozhlasovou a televizní společnost* v naději, že si tak budou moci zřídit svou vlastní televizní stanici. Projekt ztroskotal hned v prvopočátku, když ministerstvo kouzel odmítlo podporovat vysílání kouzelnického materiálu dostupného na mudlovských zařízeních, což by (jak vycítili) téměř s jistotou zaručovalo závažné porušení Mezinárodního zákona o utajování.

Někteří měli pocit, a to oprávněně, že rozhodnutí ministerstva bylo rozporuplné a nespravedlivé, vzhledem k tomu, že si kouzelnická společnost upravila pro vlastní využití mnoho radiopřijímačů a spustila několik regulérních kouzelnických rádiových stanic. Ministerstvo připustilo, že mudlové často zachytí útržky nějakého návodu, například jak prořezávat úponici jedovatou, nebo jak nejlépe odstranit trpaslíky ze záhonu s hlávkovým zelím, ale namítalo, že mudlovští posluchači rádia se dohromady jeví jako mnohem tolerantnější, lehkověrnější a méně přesvědčení o svém zdravém rozumu, než mudlové, kteří sledují televizi. Příčiny této anomálie jsou podrobně prozkoumány v knize profesora Mordicuse Egga Principy světské přízemnosti: Proč mudlové raději záměrně nevědí. Profesor Egg si neúprosně stojí za tím, že mudlové budou mnohem pravděpodobněji věřit, že právě něco přeslechli, než že mají halucinace.

Kouzelníci se vyhýbají mudlovským přístrojům ještě z jednoho důvodu, a to čistě kulturního. Kouzelnická společnost se pyšní tím, že nepotřebuje mnoho (nepochybně důmyslných) zařízení, která si mudlové vytvořili, aby byli schopni toho, co je snáze dosažitelné pomocí kouzel. Dům plný sušiček prádla a telefonů by byl vnímán jako přiznání vlastních kouzelnických nedostatků.

Hlavní výjimku ze všeobecného odporu vůči mudlovským technologiím představují auta (a do značné míry také motocykly a vlaky). Než byl uveden v platnost Mezinárodní zákon o utajování, používali kouzelníci a mudlové stejný typ dopravních prostředků: vozy tažené koňmi a plachetnice. Když už bylo do očí bijící, že koňské povozy vyšly z módy, nezbylo kouzelnické společnosti, než je opustit. Nemá smysl popírat, že kouzelnictvo s pořádnou závistí koukalo na rychlé a pohodlné automobily, které začaly vládnout silnicím s příchodem dvacátého století, a nakonec i samo ministerstvo kouzel zakoupilo celý park osobních vozů, upravilo si je řadou užitečných kouzel a těšilo se z nich vskutku velice. Mnoho kouzelníků miluje auta až s dětinskou vášní a už se vyskytlo několik případů čistokrevných kouzelníků, kteří prohlašovali, že by se žádného mudlovského výtvoru nikdy nedotkli, a pak se přišlo na to, že jim v garáži stojí létající Rolls Royce. Antimudlovští extrémisté se však vyhýbají všem motorizovaným vozidlům; Sirius Black onou láskou k motorkám své nekompromisní rodiče velice popuzoval.

 

*) Původně British Wizarding Broadcasting Corporation (BWBC), odkazuje na proslulou British Broadcasting Corporation (BBC). Ta se do češtiny překládá jako Britská rozhlasová a televizní společnost.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/technology
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Podobné články

Jeden komentář k Technologie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *