Ropuchy

Ropucha je jedním ze tří mazlíčků, které mají studenti povoleno v Bradavicích chovat, a po dlouhá léta je také tím zdaleka nejneoblíbenějším. Před staletími, v časech daleko krvelačnějších, když byli studenti při hodinách lektvarů povinni všechny mločí oči osobně vydloubávat, děti běžně nosily do školy krabice žab, které pak použili v hodinách lektvarů či jiných předmětech. Postupem času však Ministerstvo kouzel prosadilo zákony týkající se týrání zvířat (zmínku o přísadách do lektvarů a jejich přípravě zahrnuje odstavec 13-29) a podobné praktiky byly postupně postaveny mimo zákon. A ropuchy, které díky svému zjevu nebyly nikdy příliš oceňované, se v Bradavicích (v živém stavu) objevovaly stále méně, kromě těch, které skákaly a plavaly na školních pozemcích.

V časech, kdy Harry nastupoval do Bradavic, nezaručovalo chování ropuchy jako mazlíčka nikomu zrovna dobrou reputaci a rozhodně bylo něčím, za co bylo nutno se stydět. Nevillův žabák Trevor se nadal ocenit snad za nic, kromě jeho sklonů se ztrácet, a když Nevillovi konečně vyklouznul, aby se přidal ke svým bráškům v Bradavickém jezeře, zastihl majitele i mazlíčka pocit neskonalé vděčnosti.

Myšlenky J. K. Rowlingové

Ropuchy jsou po celé věky spojovány s uměním kouzelnictví a často bývají považovány za magická zvířata. Mají své zvláštní místo v lidovém léčitelství, obzvláště (snad na homeopatickém principu léčení jednoho neduhu týmž neduhem) v léčbě bradavic. V Temných časech mohly být Britské ropuchy rády, když zemřely přirozenou cestou, protože se nepřetržitě ocitaly v nebezpečí smrti uvařením, rozdrcením na prášek, stáhnutím z kůže nebo strčením do pytle a ovázáním okolo krku nemocného člověka.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/toads
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Podobné články

6 komentářů k Ropuchy

  • Já bych si ropuchu určitě nevybral za domácího mazlíčka. 😀

  • Hesiona

    Kdo vlastně nosil poštu těm, kteří neměli jako zvířátko sovu? Nějaká domácí sova, jako u Rona?

    • Pokud vím, tak v Prasinkách byla pošta, kde se dal poslat dopis pomocí sovy. Třeba je něco takového i v Příčné ulici… ~8-)

    • Aurora

      Bradavice mají sovinec plný školních sov, které roznáší Přijímací dopisy prvňákům, seznamy učebnic pro nový školní rok, výsledky NKÚ a OVC, a poštu studentům, kteří nemají a nebo z nějakého důvodu nemohou použít svou vlastní sovu. Harry, když posílal dopisy Siriusovi, půjčoval si je, protože Hedvika je příliš nápadná, za což se na něho urazila (bylo to v době, kdy byl uražený i Ron kvůli Turnaji)

  • Hesiona

    To jo, ale Bradavice mají taky sovinec, a Weasleyovým nosil poštu Erol. Tak mě napadá, že u ostatních Weasleyových se nepíše, že by měli nějaké zvířátko.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *