Kouzelnické oblečení

Kouzelníci žijící v mudlovském společenství se mohou jeden druhému odhalit tím, že nosí oblečení fialové nebo zelené barvy, často v kombinaci. To však není nic než nepsané pravidlo a nikdo není povinen se jím řídit. Mnoho příslušníků kouzelniské společnosti dává při pohybu mezi mudly přednost nošení svých oblíbených barev, nebo si osvojí černou, barvu velmi praktickou zvláště při cestování v noci.

Mezinárodní zákon o utajování stanovil pro čarodějky a kouzelníky jasné pokyny, jak se na veřejnosti oblékat:

>>V přítomnosti mudlů kouzelníci a čarodějky kompletně převezmou standardy mudlovského oblékání, které budou co možná nejvíce odpovídat aktuální módě. Oblečení musí být přiměřené k podnebí, zeměpisné oblasti a příležitosti. Nic vlastnoručně upraveného nebo přizpůsobeného před mudly nesmí být nošeno.<<

Prohřešky proti správnému oblékání byly, navzdory těmto jasným instrukcím, nejčastějšími přestupky Mezinárodního zákona o utajování už od jeho sepsání. Mladší generace obvykle znaly mudlovskou kulturu lépe, jako děti se totiž často družili se svými mudlovskými protějšky. Později, když se dali na kouzelnickou dráhu, však začalo být mnohem složitější sledovat trendy v mudlovském oblečení. Starší čarodějky a kouzelníci jsou většinou beznadějně mimo mísu s tím, jak rychle se móda v mudlovském světě mění, a koupíce si v mládí jedny psychedelické zvonáče, cítí se dotčeně, když jsou o padesát let později předvoláni před Starostolec za šíření veřejného pohoršení na mudlovském pohřbu.

Ministerstvo kouzel ale není vždy tak striktní. V den kdy se roznesly zprávy o zmizení Lorda Voldemorta a o Harrym Potterovi, který přežil Kletbu smrti, byla ohlášena jednodenní amnestie. Jaké to bylo nadšení, když mohli čarodějky a kouzelníci vyjít do ulic v tradičních hábitech, na které už buď dávno zapomněli, nebo je nosili jen při slavnostních příležitostech.

Někteří příslušníci kouzelnického společenství se snaží seč mohou, aby ustanovení o oblékání porušovali. Svérázné hnutí, které si říká Podpora šatstva osvěžujícího upnuté kouzelníky (P.Š.O.U.K.)*, trvá na tom, že mudlovské kalhoty “brání magickému proudění přímo u zdroje” a navzdory opakovyným varováním a pokutám se nošení hábitů na veřejnosti nevzdává.** Mimorádně se také najdou takoví kouzelníci, kteří si úmyslně oblékají směšnou mudlovskou konfekci, jako krinolínu kombinovanou se sombrérem a kopačkami.***

Zkrátka a dobře, kouzelnické oblečení beznadějně vyšlo z módy, ačkoli malé změny se u takových oděvů, jako jsou společenské hábity, přece jen dějí. Obvyklé kouzelnické ošacení se sestává z prostého hábitu a tradičního špičatého klobouku, který není povinností, a nosí se při formálních událostech, jako jsou křtiny, svatby či pohřby. Dámské šaty bývají většinou dlouhé. O kouzelnickém oblečení by se dalo říct, že zamrzlo v čase, navracejíce se k sedmnáctému století, kdy se magické společenství začalo skrývat. Na onu nostalgickou oddanost staromódnímu odívání se můžeme dívat jako na lpění na starých časech a zvycích; otázku kulturní hrdosti.

Avšak i ti, kterým se mudlové hnusí, každodenně nosí jednu z variací mudlovského oblečení, které je v porovnání s hábity nesporně praktičtější. Anti-mudlové se na veřejnosti často snaží dokázat svou nadřazenost záměrně okázalým, zastaralým nebo dandyovským stylem.

* Prezident Archie Aymslowe

** Doposud se zdálo, že je mudlové považují za příslušníky jakési sekty

*** Obecně jsou mudly považováni za troufalé studenty

 

Poznámky k překladu:

– Název luftovacího hnutí zní v angličtině Fresh Air Refreshes Totally ( Čerstvý vzduch dokonale osvěží) a zkracuje se jako F.A.R.T., což znamená právě pšouk nebo prd.

 

Originální text od J.K. Rowlingové.
Zdroj textu v původním jazyce a náhledového obrázku:
https://www.pottermore.com/writing-by-jk-rowling/clothing
Duševní vlastnictví překladů vlastních jmen, názvů a pojmů patří pánům Pavlu a Vladimíru Medkovým.

Podobné články

5 komentářů k Kouzelnické oblečení

  • Vlastně s kamarádkami plánujeme, že si pořídíme hábity a vyjdeme do ulic 😀

    • Teki

      Skvělý nápad! Občas to taky dělám, nechala jsem si ušít repliku Snapeova hábitu v ženském střihu. Ale nikdy to nikdo nepoznal, myslí si, že je to jen normální kabát s nesmyslným počtem knoflíčků…

  • Viridis

    Mě se líbí Křiklanův styl oblékání. 😉

  • On to vlastně nemusel být mezi mudly takový poprask, když po Voldyho prvním pádu kouzelníci mohli vyjít do ulic, protože byl zrovna Haloween…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *